Handige tips waardoor het installeren van de monitoring van Growatt nóg makkelijke wordt

Laatst ving ik een gesprek op van één van mijn collega’s met een klant die problemen had met installeren van de monitoring van Growatt. Op dat moment vroeg ik mezelf af waarom dit voor problemen zou kunnen zorgen en hoe we dit zouden kunnen verhelpen. Ik ben wat gaan spitten in de documentatie die we zelf hebben verzameld en ben ook gaan kijken wat andere ‘collega’s’ over dit onderwerp hebben geschreven. Ik kwam tot de conclusie dat er eigenlijk maar heel weinig handige tips over de monitoring van Growatt op het internet  te vinden zijn en wij zijn van mening dat daar verandering in moet komen.

Router
De grootste frustratie tijdens het installeren van de monitoring is dat er geen verbinding kan worden gemaakt. Je denkt dan meteen dat dit aan de omvormer of monitoringsoplossing van Growatt ligt, maar dat is 9 van de 10 keer niet het geval. Wat is het dan wel? Vaak heeft dit te maken met de router de eindklant heeft. Met name de Experiabox v8 router van KPN. Deze is namelijk niet geschikt voor het installeren van monitoring. Dit geldt voor zowel de toepassingen van Growatt als SolarEdge.

Dit probleem is heel eenvoudig op te lossen door de Experiabox v8 kosteloos te laten vervangen. Dit kunt u heel gemakkelijk aanvragen via de klantenservice van KPN (0800-0402). Het is dus raadzaam om voor de installatie na te gaan welke router er aanwezig zodat deze, indien nodig, van te voren kan worden vervangen en u niet voor verassingen komt te staan. Of het risico loopt om nog een keer terug te moeten voor het installeren van de monitoring.

Een andere frustratie die voor kan komen is het feit dat u wordt gebeld met de mededeling “Mijn monitoring doet het niet”. Dit kan natuurlijk meerdere oorzaken hebben, maar als de omvormer werkt is de kans groot dat ook hier de router de ‘boosdoener’ is. Waarschijnlijk heeft u al gevraagd of er verder iets is verandert in de situatie en heeft uw eindklant deze vraag met “Nee” beantwoord. Als u nu vraagt of ze van internetprovider zijn overgestapt en het antwoord blijkt “Ja”, dan weet u ook meteen wat u moet doen. De WIFI module moet dan namelijk opnieuw met de router worden verbonden.

De verbindingsproblemen bij het gebruik van een WIFI module kunnen worden voorkomen door een LAN module te gebruiken. Dit is de bekabelde variant en op deze manier bent u en vooral uw klant verzekerd van een stabiele verbinding en niet afhankelijk van het WIFI netwerk van uw klant. Bij het installeren van de LAN module prikt u een UTP kabel in de LAN module en het andere eind in de router en klaar is Kees! Het installeren van monitoring met een LAN module heeft dan ook onze voorkeur.

Zelfs bij gebruik van een LAN module kan het zijn dat de router van uw klant een beperking is in het vrije dataverkeer tussen de LAN module en de server van Growatt. In dit geval moet u, of uw klant, contact opnemen met de internetprovider.

ShinePhone
Ik hoor u al denken “Bij het installeren van monitoring op basis van WIFI moet ik altijd een laptop mee nemen naar de installatie”, maar niets is minder waar. Als u een tablet of smartphone heeft met een internetverbinding kunt u de monitoring ook prima hiermee installeren. Op diezelfde smartphone of tablet kunt u de ShinePhone app van Growatt downloaden (iOS en Android). Zo heeft u, maar ook uw klant, altijd en overal inzicht in de opbrengsten van  uw systemen.

Nieuw: dipswitch
Als laatste nog een kleine tip waar u op moet letten tijdens de installatie; het lampje op de WIFI/LAN module moet knipperen. Dit betekent namelijk dat de module een signaal uitzendt en dus ook kan worden gevonden. Belangrijk hierbij is dat u van te voren de dipswitch aan de onderkant van de module heeft omgezet. Deze dipswitch zit aan de onderkant bij de RS232 poort en is aanwezig bij de nieuwere modellen van Growatt. De schakelaar met nummer 1 moet in de richting wijzen van het pijltje dat er onder staat (zie afbeelding).

Vond u dit artikel nuttig of heeft u zelf nog tips? Laat het ons weten via Facebook of LinkedIn. U doet ons er een groot plezier mee!