Salderen

13 februari 2024

Afbouw salderingsregeling zonnepanelen van de baan, Eerste Kamer stemt wet weg

De afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen is voorlopig van de baan. De Eerste Kamer heeft dankzij de tegenstem van GroenLinks-PvdA het wetsvoorstel van demissionair Jetten weggestemd.

In aanloop naar en ijdens de stemming werd al snel duidelijk dat demissionair minister Jetten zijn wetsvoorstel om het salderen af te bouwen in de prullenbak kan gooien, omdat de 2 grootste fracties in de senaat – de BoerBurgerbeweging (BBB) met 16 zetels en GroenLinks-PvdA met 14 zetels – tegen de wet stemden.

Stemverklaring
In zijn stemverklaring gaf GroenLinks-PvdA-senator Ferd Crone nogmaals aan geen oude schoenen weg te willen gooien als er geen nieuwe zijn. ‘Net nu de lag inkomens en huurders toekomen aan zonnepanelen zouden we de salderingsregeling afschaffen. Daardoor zou  de terugverdientijd oplopen en verliezen we de betrokkenheid van burgers en dat terwijl zon op dak cruciaal is voor de energietransitie.’

41 tegenstemmen
Daar al bekend was dat de PVV, de Partij voor de Dieren en de SP – goed voor respectievelijk 4, 3 en 3 zetels – tegen de afbouw van het salderen zouden zijn, was direct duidelijk dat een meerderheid voor Jetten er eigenlijk nooit inzat. De 5 partijen zijn samen immers al goed voor een ruime meerderheid, want ze hebben 41 van 75 zetels in handen.

Omdat OPNL en 50PLUS afwezig waren, bleek 56 procent van de aanwezige senatoren – goed voor 42 zetels – tegen de afbouw van de salderingsregeling te zijn. Regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie – goed voor 10, 6, 5 en 3 zetels – zagen nog wel altijd brood in de afbouw, maar de steun van de FvD, SGP en Volt – allen goed voor 2 zetels – mocht voor hen niet baten.

Gat in begroting
Demissionair minister Jetten liet afgelopen weekeinde in een extra Kamerbrief nog weten dat hij geen alternatief plan had voor het geval dat de Eerste Kamer de salderingsregeling zou wegstemmen.

Dit betekent dat het nieuwe kabinet op zoek zal moeten naar financiële dekking voor het gat in de begroting van 2,8 miljard euro die het behoud van de salderingsregeling de rijksoverheid kost in de periode tot en met 2031. Bovendien bedragen de structurele kosten vanaf dat kalenderjaar 717 miljoen euro.

Overgeleverd aan energiebedrijven
Voor zonnepaneelbezitters betekent het behoud van de salderingsregeling bovendien dat zij overgeleverd zijn aan de grillen van de energiebedrijven. Toezichthouder ACM liet eerder deze maand weten dat inmiddels 9 energiebedrijven extra kosten in rekening brengen aan consumenten met zonnepanelen.

Diverse energiebedrijven hadden eerder nog aan minister Jetten aangegeven de extra kosten af te bouwen zodra de afbouw van de salderingsregeling zou starten.

Branchevereniging teleurgesteld
Branchevereniging Holland Solar reageert zwaar teleurgesteld op het besluit van de Eerste Kamer. ‘Een onbegrijpelijke keuze’, stelt Wijnand van Hooff, algemeen directeur van Holland Solar. ‘De gevolgen van dit besluit zijn groot. De salderingsregeling zorgt ervoor dat consumenten niet gestimuleerd worden om de energie die ze zelf opwekken te gebruiken. Dit zal resulteren in uitvallende omvormers door overbelasting van het laagspanningsnet, en op termijn daardoor ook minder huishoudens die in zonnepanelen investeren.’

Van Hooff legt voor dat meer dan 2,6 miljoen zonnepaneelbezitters in Nederland op dit moment gemiddeld slechts 30 tot 40 procent van de opgewekte stroom zelf gebruiken. De rest wordt teruggeleverd via het elektriciteitsnet dat daardoor op piekmomenten overbelast raakt met uitvallende omvormers als gevolg. ‘We werken er samen met de netbeheerders en het ministerie hard aan om omvormers slimmer te laten afschakelen zodat deze problemen technisch beperkt kunnen worden. Echter, dat is niet voldoende en geen structurele oplossing voor de grote hoeveelheid zonnepanelen die er nu op woningen geïnstalleerd is en die in toenemende mate last krijgt van netcongestie. Als we willen dat elk huishouden in Nederland dus van zonnepanelen kan genieten moeten we meer mensen stimuleren om hun eigen zonnestroom zoveel mogelijk te gebruiken. De salderingsregeling gaf geen enkele prikkel voor de zonnepaneelbezitter om eigen opwek zelf te gebruiken. We roepen op om te zoeken naar andere manieren om eigen verbruik te stimuleren.’

Vaker negatieve prijs
Holland Solar benadrukt dat als de salderingsregeling wél afgebouwd zou worden, het direct gebruiken van zonnestroom bevoordeeld zou worden boven het leveren van de zonnestroom aan de energieleverancier.

Van Hooff: ‘Als de salderingsregeling wel afgebouwd zou worden, hadden wij verwacht dat de prijs voor zonnestroom langzaam zou stabiliseren en mogelijk zelfs zou stijgen in plaats van dat die steeds vaker negatief zou zijn. Nu is besloten door de Eerste Kamer om de salderingsregeling niet af te bouwen, verwachten we dat de prijs voor elektriciteit steeds vaker negatief zal zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *