Nieuws

Salderen met zonnepanelen: definitief tot 2023

bron: Solar Magazine
Salderen is het terugleveren van stroom die is opgewekt door (eigen) zonnepanelen. Op dit moment is het terugleveren van zelf opgewekte stroom kosteloos. Het was lang onduidelijk wat de toekomst van deze salderingsregeling is. Minister Kamp heeft nu bevestigd dat de huidige salderingsregeling in ieder geval tot 2023 blijft.

Aanschaf zonnepanelen

De hele essentie van de salderingsregeling is het stimuleren van zonnepanelen. Door de salderingsregeling in ieder geval nog 6 jaar door te trekken hebben aanschaffers van de panelen nog de tijd om de kosten terug te verdienen. Deze periode staat in verband met de komst van de slimme meter. In 2023 moet elk huishouden voorzien zijn van een slimme meter waarmee het niet meer mogelijk is op de ‘oude manier’ elektriciteit terug te leveren aan het net. (Doordat de teller met een traditionele meter echt terugloopt).

Twee toekomstopties

Minister Kamp schetst dat er na 2023 twee opties zijn:

1. Er komt een terugleversubsidie per geleverde kWh aan het net (bovenop de vergoeding die wordt ontvangen van de energieleverancier)

2. Eenmalige investeringssubsidie bij aanschaf van zonnepanelen

Voor beide opties is het noodzakelijk een slimme meter te hebben, volgens minister Kamp. Daarbij zijn er verschillende partijen die baat hebben bij 1 van de twee opties. Partijen uit de markt hebben graag optie 1 terwijl bijvoorbeeld partijen die aan energieopslag doen meer baat hebben bij optie 2.

Welke optie het wordt laat minister Kamp over aan het nieuwe kabinet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *